Obsitnik odovzdal čestný certifikát o americkom občianstve M. Stranka

26.09.2008 Stará Ľubovňa

Jarabina 26. septembra (TASR) – Veľvyslanec USA v Slovenskej republike Vincent Obsitnik dnes počas spomienkovej akcie v Jarabine odovzdal starostovi obce Mikulášovi Kaňovi čestný certifikát o americkom občianstve ich rodáka a ...
Ten sa stal známym hlavne vďaka slávnej fotografii reportéra Associated Press Joea Rosenthala, na ktorej zachytáva vztyčovanie americkej vlajky na sopke japonského ostrova Iwo Jima počas II. svetovej vojny. Strank sa však konečného dobytia ostrova nedožil, pretože padol 1. marca 1945 po zásahu šrapnelom počas prípravy útoku.
\"Nazdávam sa, že by sme nemali zabúdať na históriu ani na našich rodákov, ktorí preslávili obec doma i vo svete. V roku 2001 pribudli na pamätníku hrdinom II. svetovej vojny aj mená padlých na iných frontoch. Medzi nich patrí aj Michal Strank, \" uviedol starosta pre TASR. Napriek tomu, že tento rodák z východného Slovenska dostal za svoje činy počas vojny niekoľko vyznamenaní, objavili sa pochybnosti o tom, či mu bolo počas života vôbec udelené štátne občianstvo USA. O týchto pochybnostiach hovorili už pred niekoľkými rokmi predstavitelia obce s predošlými veľvyslancami USA. V minulom roku počas odhaľovania pamätnej tabule na rodnom dome Stranka americká strana prisľúbila pomoc pri objasnení tejto skutočnosti. \"Udelenie štátneho občianstva je všade vo svete a predovšetkým v Spojených štátoch považované aj za akt uznania spoločnosti. Preto sme radi, že sa táto skutočnosť potvrdila, \" dodal Kaňa.
O tom, že v obci v Staroľubovnianskom okrese sa na rodákov nezabúda, svedčia aj vystavené portréty hrdinov a významných osobností v kultúrnom dome. Okrem toho sa tam nachádza aj olejomaľba s rozmermi 4 x 1,5 metra, ktorú vytvoril na základe spomínanej slávnej fotografie z Japonska akademický maliar Mikuláš Dic.
Americký vojnový hrdina Michal Strank patrí k významným rodákom obce Jarabina. Ako šesťročný odišiel v polovici 20. rokov, spolu so svojimi rodičmi, do Spojených štátov, kde vyštudoval strednú školu. V roku 1939 sa prihlásil do americkej námornej pechoty. Za svoje hrdinské činy počas II. svetovej vojny mu v USA udelili niekoľko vyznamenaní, medzi nimi aj Purpurové srdce. Je pochovaný na Arlingtonskom národnom cintoríne, kde leží aj väčšina amerických prezidentov.
 

Vyberte región